نستیتوی ملی فرانسه، قدیمی ترین انستیتوی تحقیقات علمی، سیاسی و اجتماعی دنیاست.
این انستیتو در 25 اکتبر 1795 ( 224 سال پیش ) تاسیس گردیده است. آکادمی معماری و هنرهای زیبای این بنیاد در سال 1816 پس از ادغام سه موسسه هنرهای زیبا در هم تحت عنوان آکادمی بوزار پاریس راه اندازی گردید. کلیه فعالیت های مربوط به معماری انستیتوی فرانسه از سال 1816 به بعد توسط این بنیاد بوزار صورت پذیرفت. از سال 1940 میلادی، این انستیتو با سرمایه گذاری هنگفت بر روی انواع شاخه ها توانست بیش از 90 آکادمی زیر شاخه برای خویش راه اندازی نماید. بنیاد جهانی ژاک نیز یکی از آن نود بنیادیست که اختصاصا به معماری و علوم دریایی و فضایی تعلق دارد. این بنیاد با سرمایه گذاری بر روی ایده های ناب و بکر می کوشد که جدیدترین دستاوردهای بشری در این زمینه را به نام خود به ثبت رساند. هزینه برگزاری سالانه بنیاد ژاک چیزی در حدود یکصد هزار یورو برای این بنیاد آب می خورد که تقریبا نیمی از این مبلغ را به جوایز اختصاص می دهند. بودجه انستیتوی فرانسه برای کلیه بنیادهایش طبق آخرین گزارش سال 2018 چیزی در حدود 200 میلیون دلار می باشد که حدود 5 میلیون دلار را به ساخت دستاوردهای معماری برای دریا و فضا و معضلات زیست محیطی اختصاص می دهند. مسابقه بنیاد ژاک از سال 2008 به صورت جهانی تبدیل گردید و انستیتوی ملی فرانسه کلیه هزینه های ثبت نام را نیز رایگان اعلام نمود اما برای حضور در این مسابقه پیش شرط هایی از جمله رزومه قابل قبول وضع نمود. ضوابط سخت گیرانه و ساخت اجباری کلیپ در روند اپلود پروژه یکی از ویژگی های این مسابقست.
لینک مرجع 90 بنیاد انستیتوی فرانسه از جمله بنیاد ژاک :
مسابقه بنیاد ژاک با ثبت رکورد دریافت بیش از دو هزار پروپوزال از بیش از 100 کشور دنیا، رکورد دار بزرگترین مسابقه معماری دنیاست. البته آنها اعلام کردند که 1400 پروپوزال های رسیده به علت همان بحث رزومه غیر قابل ارزیابی بودند و حدود 650 پروپوزال مورد ارزیابی قرار گرفت و این همان فیلتر اولیه این مسابقه می باشد که تقریبا شصت درصد شرکت کنندگان از دور این مسابقه حذف می گردند. در مرحله بعدی اسناد پروپوزال های دریافتی مورد بررسی قرار می گیرد و برای هر سه بخش این بنیاد که شامل :
پنجاه پروپوزال برگزیده از طریق ایمیل معرفی می گردند.
در مرحله سوم داوران اصلی این مسابقه به بررسی پروپوزال ها می پردازند و سرانجام در هر بخش سه فینالیست برای دفاع نهایی در تالار مفاخر انستیتوی فرانسه دعوت و هفت پروپوزال دیگر نیز به ترتیب از رتبه چهارم تا دهم رده بندی می گردند و به آنها در سایت و ایمیل تبریک ارسال می گردد.
سه فینالیست نهایی این مسابقه در اواخر دسامبر هر سال به فرانسه دعوت و می بایست در مقابل تیم داوری بنیاد که شامل اعضای آکادمی بوزار، اکادمی ژاک، سازمان فضایی اروپا، سازمان دریایی اروپا و قضات دادگستری هستند به دفاع از طرح خویش بپردازند :
نحوه و ترکیب داوری :
هیئت ریسه که حدودا بیست نفر هستند و هر سه نفر در هر بخش اگر می خواهند رای سه داور اصلی را کسب نمایند می بایست حداقل دو سوم رای اعضای هیئت ریسه که حداقل چهارده رای می باشد را به دست آورند. اگر پروژه ای در زمان داوری نهایی حتی 13 رای نیز بیاورد از دور داوری نهایی حذف می گردد. در این مرحله اگر فردی اعتراضی داشته باشد، قاضی حاضر در جلسه با بررسی شواهد شرکت کننده و شواهد هیئت رئیسه می تواند رای را مورد قبول یا باطل اعلام نماید.
تالار جرمین مقدس یا همان تالار مفاخر فرانسه در انستیتوی فرانسه
بعد از کسب حداقل دو سوم رای اعضا، سه شرکت کننده در هر بخش توسط سه داور اصلی رتبه بندی می گردند. این رتبه بندی حتما می بایست به تایید سه سر ناظر اصلی این بنیاد به ترتیب از راست ژاک روژری، یک قاضی دادگاه و رئیس انستیتوی فرانسه نیز برسد.
سپس به ترتیب برگزیدگان اعلام می شوند و رئییس انستیتوی فرانسه در بیانیه ی نهایی دلایل انتخاب نفرات اول تا سوم هر بخش را توضیح می دهد
مراسم اعلام نفرات برگزیده و اهدای جوایز نیز روز بعد در تالار گفتمان انستیتو برگزار می گردد
این همه هزینه بدون حتی کمترین دریافتی و حتی حق ثبت نام حال باید در جایی به بار بنشیند. در زمان ثبت نام شما یک رضایت نامه قانونی به صورت الکترونیکی و دستی امضا و در سایت بارگزاری می نمایید که تمامی حق بهره برداری از این دستاورد و ساخت بعد از آن را به انستیتوی فرانسه واگذار می نمایید و در قبال آن با شما همکاری و درصدی از سود آینده آن به شما پرداخت می گردد. این رضایت نامه بدین شکل می باشد :
برنده نهایی هر بخش یا نفرات دوم سوم می توانند با قوانینی که موجود هست با بنیاد همکاری نمایند و ایده خود را اجرایی نمایند.
یکی از نمونه دستاوردهایی که توسط رتبه دوم بخش فناوری دریا در سال 2014 در سال 2018 به بهره برداری رسید. این کشتی و زیردریایی با نام پونانت بلو آی با قابلیت حرکت و ضربه پذیری بالا در مقابل صخره های مرجانی است و بدنه آن در مقابل ضربه منعطف عمل می نماید و می تواند جرم حجمی خود را نیز در شرایط مختلف عمقی کم یا زیاد نماید.
ایرانیان متاسفاته تا بحال نتوانسته اند در مرحله نهایی و تالار مفاخر فرانسه حضور یابند و بهترین رتبه ایران در این مسابقه رتبه ششم مجتبی نقی زاده منجیلی 2017 و رتبه هفتم بهرام شیردل و همکاران 2015 بوده است. شرکت p&B نیز تا مرحله دوم این مسابقه در سال 2018 پیش رفت ولی به جمع ده پروپوزال نهایی نتوانست راه پیدا نماید.
تعدا شرکت کنندگان سال 2015 : 1230 پروپوزال ( بهرام شیردل و همکاران )
تعداد شرکت کنندگان سال 2017 : 1736 پروپوزال ( مجتبی نقی زاده منجیلی )
تعداد شرکت کنندگان سال 2018 : 2050 پروپوزال( پگاه رضایی، برسیپا احمدی)
البته در سالهای ابتدایی نیز محسن لائی رتبه دهم را کسب نمود که در ان سالها حداکثر صد پروپوزال ارسال شده بود.
این مسابقه از راههای مختلفی قابل ثبت نام می باشد و وبسایت وین یکی از آنهاست :
سایت بنیاد ژاک :
سایت ارشیو رتبه های اول تا سوم تمامی ادوار این مسابقه :
با تشکر.
گردآورنده : شرکت p&B ( پگاه رضایی / برسیپا احمدی )
دوم مهرماه 1398